torsdag 27 november 2014

Självinsikt

Att ha självinsikt eller snarare frånvaron av självinsikt har varit på min hjärna i några veckor nu...

Jag grubblar ofta på vem jag är, hur jag är, ser ser andra mig och varför gjorde jag ditten eller datten. Det sägs att det är inte optimalt att grubbla eller älta gammalt skit... för då blir ingen lycklig! Lev i nuet lägg energi på framtiden och allt sånt där mumbodjumbo =P

Men som sagt är DET inte min starka sida.. jag fungerar, grubblar och spekulerar i allt från psyket till känslomässiga  kopplingar till varför människor gör som de gör. Utgår oftast i från mig själv då eftersom det är närmast till hands =P

Självinsikt... har nog aldrig mött någon som ha en super bra självinsikt, alltså de vet vem de är och så som de ser sig själva ser även andra dem!

Jag själv tror att jag är:
1. väldigt positiv som människa (utåt mot människor).. inte helt sant skulle jag tro.
2. lite knäpp i andras ögon... jag är lite knäpp men det är ju inte säkert att någon märker det =P
3. en drömmare...
... finns en massa sker som jag tror iallafall!

Till poängen hör som Jeff sa när jag grubblade som värst- "Men varför bryr du dig? Det som är viktigt är ju vad du själv tänker och tycker om dig själv".
Humm... Ja det är ju också en sån där sak som ska göra oss lyckliga, viktigast är vad en tycker om sig själv! Ja, självklart ska varje människa vara nöjda och glada med sig själva, annars blir det ju jobbigt!
Men det här är svårt för mig... inte så att jag försöker vara någon annan men jag gillar inte att göra folk ledsen eller arg heller.

Jantelagen

I små samhällen är det vanligt att jantelagen härjar ibland befolkningen! Alltså att alla är värda lika mycket! JA men visst är det fantastiskt när det skrivs fram på et sättet - "Alla är lika mycket värda", tjusigt ! Men nu provar jag att vända på pannkakan - "Du ska inte tro att du är värd mer än någon annan". Inte riktigt lika vacker mening... även om alla vi som är uppvuxna under denna jantelag tycker att ja men det stämmer väl?! eller...? 

Efter MYCKET grubblande... hehe som jag beskrev ovan så har jag kommit fram till att detta är mitt ok att bära! Så klart inte BARA jantelagen, jag ska inte överdramatisera ;P 
Men att veta att hur bra jag än jobbar, kämpar eller tar mig uppåt så kommer jag aldrig att var bättre än någon annan. OCH det var HÄR jantelagen blev fel... Jag blir så KLART aldrig mer VÄRD än någon annan men BÄTTRE är det SÅ klart att jag kan bli!! 

Men det har som sagt slagit slint någonstans =P 

Ifrån ämnet MIG till ämnet FOLK... Jantelagen har dock börjat krackelera men att det kommit människor till vårat underbara Sverige. Många verkar tro att jantelagen sträcker sig till husknuten, grannen och de som har bott här i minst ett antal generationer.

Mina vänner, nära vänner och till och med familj uttrycker sig som riktiga pappskallar gällande människor som är LIKA mycket VÄRDA som vilken av er! Men av någon anledning så ska vi hjälpa den eller den först. Varför ska de som är födda här gå först? VI här är inte i ABSOLUT nöd, vi är INTE i krig. Dessa människor ska de straffas för att inte vara född som en Svensk medborgare? Människorna som flyr kan inte så för att deras landsfäder inte byggde upp deras land så som våra har byggt upp Sverige. Och vi kan inte ta ÄRAN för att de byggde Sverige så här bra åt oss utan bara vara tacksamma. 

Jag försöker inte att kasta skit... bara be människor att titta på sig själva och fundera en gång: Om det där var jag, som satt utan för ICA eller flytt hit med min familj? 

Jag ska försöka avsluta med något positivt! 
Tack till alla er som försöker! Er som bryr er! Er som visar kärlek! Er som INTE har tappat hoppet om mänskligheten! Jag behöver er för att själv orka tro på att människor inte är onda!! 

Dagens slutsats: Älska dig själv, du kan vara bättre än andra men du är lika mycket värd som alla andra för världen! (För de speciella i ditt liv så är du nog värd mer dock ;) ) 

Pöss å Kram! 

10 kommentarer:

  1. Tiggeriet i vår stad handlar inte om att hjälpa folk i nöd, det handlar om att ge pengar till kriminella organisationer.
    Vill man hjälpa någon ger man mat, inte pengar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns inga bevis på att det är kriminella organisationer. De skulle INTE tjäna på att tigga i den utsträckningen att det skulle vara värt det. Om det mot förmodan skulle vara kriminella organisationer som sitter vid affärer så skulle det snarare vara för att spana.
      Ja de finns tidningar som säger att det är kriminella organisationer men det finns även studier gjorda av polisen som bevisar att det omöjligt skulle kunna vara lönsamt.

      Så om det är kriminella på något sätt som sitter och tigger så är det trots allt för att de hamnat i nöd, genom droger eller genom hot från organisationer eller vad som...

      Oavsett anledningen så känns det lite futtigt att folk som KAN undvara en krona, en femma eller en tia men ändå går runt och stör sig och har onda misstankar mot dessa individer. Fråga personen då, hur den hamnat där?

      Jag har inga problem att ge några kronor till någon som är rik eller fattig.. grejen är väl den att om jag ger så har jag antagligen råd. Vi kan ju aldrig styra över vad det går till oavsett vem vi ger till.

      Och tack för att du skriver =) Viktiga frågor och tankar!! // Sara

      Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. De kommentarerna som är borttagna är kommentarer som jag skrivit och det blev knas.. (lär mig än) =P Haha
    SÅ det är inget kul som jag censurerat när någon har gått berscherk på mig och blivit galen ;P

    SvaraRadera
  5. Nej, då det inte är olagligt att tigga i Sverige finns det inte någon som har kollat upp det. Så inte så konstigt ;)
    Tidningarna är ju för övrigt inte en källa du kan använda dig utav för bevisa skuld eller oskuld.
    Jag förlitar mig på specialister inom polisen som gjort åtskilliga uttalanden.
    Finns dock lika många som säger motsatsen. :p

    SvaraRadera
  6. Nej nej, tidningarna kan vi inte lita på. Poliser och specialister har uttalat sig om båda delarna ja...
    Så i stor del är det väl den egna logiken och det egna hjärtat som bestämmer vad var och en tror på.

    Jag vill ju inte tro ont om någon. Och även om det skulle vara kriminella som tigger och jag ger dem en tia så skadar det mig inte, som jag skrev i inlägget kan vi undvara en peng så gör det kanske inte så stor skillnad? =P

    Vet även många som är eller varit kriminella och jag skulle aldrig missunna dem hjälp heller. Men det kanske bara är jag ^^

    Tror heller inte att situationen i samhället blir bättre av att människor går runt och jagar upp sig, blir illa till mods och undviker att ge dessa människor pengar! Snarare värre eftersom då får de personerna ingen hjälp (eller pengar till den "kriminella organisationen") och vi här i Sverige får en dålig personhälsa eftersom vi lägger ner en massa energi på att hata, avsky och tycka illa om dessa personer som vi inte ens känner!

    Tack för att du svarar igen XD //Sara

    SvaraRadera
  7. Jo helt rätt. Jag är dock inte för tiggeri oavsett. Bör kunna lösas på annat bättre sätt än att någon ska sitta och frysa och ruska på sin slantburk. Om vi tar in flera 1000 invandrare som "flyr" från krig tycker jag att vi ska ha råd att sätta tak och väggar och ge dessa satar en dräglig slant för att komma bort från butiksingångarna också.
    Kan för övrigt inte va särskilt lätt att tigga pengar i ett kortsamhälle som Sverige. :/

    Roligt att diskutera lite då och då. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror ingen är för tiggeri.. ingen vill väl att andra ska lida, hamna i kriminalitet eller fattigdom avsett.

      De som sitter ute är tyvärr inte asylsökande i Sverige, alltså människor vi "har tagit hit" utan de är EU medborgare som har tagit sig hit för att undvika total fattigdom i sitt egen land... där det inte äns finns folk att tigga ifrån (eftersom deras land inte har samma stabila samhällsuppbyggnad som Sverige).

      EU jobbar just nu med dessa frågor för att bygga upp EU länderna för att människor ska om inte annat slippa lämna sitt eget land vilket i sin tur kommer att minska tiggerit här. Antar att det är det bästa sättet just nu... att hjälpa dessa länder att bygga upp sig. Dock är det nog en vänteperiod på någon generation för att se en verklig skillnad i frågan.

      Men under tiden hoppas jag att människor kan finna i sig själva en acceptans och respekt mot dessa människor. Se och uppskatta sin egen situation i stället för att gnälla och ta illa vid sig av deras situation, speciellt eftersom de antagligen har det jobbigt nog ändå.

      Näe det blir nog inte många kronor på en dag.

      Ja absolut! Viktigt att få höra flera sidor på en situation =) //Sara

      Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera